MENÜ

Valóban biztonságot ad a Garancia?

 

Az elmúlt turbulens év során sokan érzik úgy, hogy veszített a befektetésük, kevesebbet érnek a megtakarításaik. Sajnos ez több esetben így is van. Az elmúlt hónapokban megindultak az árfolyamok felfelé. Naponta többen kérdezik, telefonálnak, hogy mit tegyenek a megtakarításaikkal, hogy mit érdemes tenni a magánnyugdíj számlájával, mert a kivonat nagy veszteséget mutatott. Számos emberrel beszélgetek erről mostanában, és 99 %-ban úgy vannak vele, hogy OK jó dolog a befektetés, jók a hozam kilátások, valóban többszörözni lehet a pénzeket, de azért a kockázat sem elhanyagolható.

 

És ez így is van. Amikor a pénzünkről döntünk, három dolgot szeretnénk egyszerre:

 1. Biztonságot mindenekelőtt, hogy ne veszítsük el azt, amit kemény munkával megkerestünk.
 2. Hasznot, vagyis, hogy több legyen a pénzünk.
 3. és rugalmasságot, hogy bármi történik, rendelkezésre álljon a pénzünk.

Mind a hármat egyszerre elérni, csak gondos és alapos pénzügyi tervezéssel lehet, erre időt kell áldozni, és külső segítséget kell igénybe venni.

 

Maradjunk ma a haszon kérdésénél. Mindenkiben, aki a pénzének a sorsáról dönt, egyszerre két érzés viaskodik egymással. Szeretnénk többet, és még többet, a nagyobb hasznot, a magasabb kamatot, elképzeljük, azt az érzést, amit akkor fogunk érezni, amikor a több pénzt megkapjuk, de ugyanakkor a félelem is ott van, nehogy veszítsek! És ez a félelem hatalmas.

Ilyenkor szinte megváltásként cseng a szó: garancia.

 

De ki és mit is garantál? Egyáltalán nem mindegy, hogy a megtakarított pénzünk nominál értékét garantálják, valamilyen hozamot garantálnak, vagy egy árfolyamot garantálnak. Nézzünk egy kicsit körül a garanciák tipusai között:

 

 • Tőke garancia
  azt garantálja, hogy a befizetett pénzünket a legrosszabb esetben is visszakapjuk. Rövidtávon értékes ez a garancia. Hosszabb távra tekintve ez a garancia veszteséget garantál, mert ha pár év múlva ugyanazzal az összeggel rendelkezhetünk, amit ma félreteszünk, akkor az infláció miatt ugyanez a garantált összeg garantáltan kevesebbet fog érni.
 • Hozam garancia
  ez a garanciaforma egy előre megállapított hasznot is ígér. E hozamok, többnyire a banki kamatok szintje alatt marad. Az irreálisan magas – vagyis az inflációt jelentősen meghaladó – garantált hozam esetén nagyon (,de nagyon!!!!) meg kell vizsgálni a biztonsági faktorokat.
 • Árfolyam garancia (All time high garancia)
  E garanciaforma azt biztosítja, hogy a megtakarításunk egyszer már elért hozama ne csökkenhessen vissza. Sokan látták, hogy a befektetéseik, az életbiztosításokban gyűjtött megtakarításaik, vagy a magán nyugdíjpénztári befizetésiek a tavalyi évben sokat veszítettek az értékükből. Az árfolyam garancia az ilyen árfolyamesések ellen véd meg bennünket. A korszerű befektetési alapok között megtalálhatóak már az árfolyam garantált alapok is.

 

Melyiket is válasszam?

A kérdésre nem lehet egy cikkben választ adni. A téma felvetése kettős célt szolgál. Egyrészt rá akarok világítani arra, hogy a garancia nem mindig egyenlő a biztonsággal. Másrészt megismertetni a Sárréti Híd olvasóit a legfejlettebb pénzügyi eszközök egyikével.

 

Nézzünk egy aktuális példát, mikor hozza az árfolyam garancia a legnagyobb biztonságot.

A recesszió megállt, az uniós termelési index, ha csak minimálisan is, de elindult felfelé, a részvényárfolyamok, a befektetési alapok árfolyamai még mindig sokkal alacsonyabbak a realisztikus értéknél. Kína rohamosan fejlődik, Észak-Afrika és a Közel-Kelet nagy fejlődés előtt áll, Kelet-Európa felzárkózik a nyugati feléhez, a megújuló és alternatív energia iparágai most alakulnak ki, stb…. Egyértelmű, hogy itt nagy haszonra tehet szert a kisember is.

 

A nyereség előre becsülhető, és olyan hatással lesz sok sárbogárdi és mezőföldi családra, mint ami a kárpótlás volt. A zabszem azonban ott van a fenekükben. Mi lesz, ha jön egy újabb válság – és az jönni fog, semmiben nem vagyok ennyire biztos, minthogy lesz még válság a jövőben is. Mi lesz, ha változik a politika? Mi lesz a viharos Közel-Keleten? Meddig bírja Kína a kapitalizmus fejlődését, kommunista irányítás alatt?

 

Ezekre az esetekre hozták létre az árfolyam garanciát. Az árfolyam garancia itt azt jelenti, hogy egy (részvény vagy) befektetési alap az egyszer már elért értékét megtartja, akkor is, ha a csúcsot követően csökkenni kezd az árfolyama. All time high garancia, vagyis az árfolyam garancia egyesíti hosszútávon a magas hasznot és a biztonságot.

 

Számoljon utána, ha nem megy, segítek:

 

Resch Gábor

30 7373508

 

 

 

 

Hírek

Asztali nézet