MENÜ

Adókedvezmények a kocsmában

Itt szilveszter tájékán engedje meg nekem a kedves olvasó, hogy a humor oldaláról közelítsem meg az adózás kérdését. Ehhez segítségül hívom egy amerikai adótanácsadó kollégámat David R. Kamerschen –t.

A kocsmáros szilveszter éjjelén átírja az árakat. Eddig minden pohár sör ára 100 Ft volt, 10 vendég esetében 1.000 Ft bevétele származott minden nap.

A kocsma vendégei úgy gondolják, a következő évtől vagyoni helyzetük, és a jövedelmük szerint fizetnek a sörért. Kocsmaalkotmányt szavaznak meg. Az adórendszert veszi alapul. A napi 1.000 Ft bevétel nem csökkenhet, mert akkor miből tart nyitva a kocsma?

Ha a vendégek úgy fizetnének a sörükért, ahogy mi most adót fizetünk, valahogy így nézne ki a 100 Ft-ba kerülő sör árlistája:

 • Az első 4 ember  nem fizetne semmit (?!?!?!?!)
 • Az ötödik 10 Ft-t fizetne.
 • A hatodik 30 Ft-t fizetne.
 • A hetedik 70 Ft-t fizetne.
 • A nyolcadik 120 Ft-t fizetne.
 • A kilencedik 180 Ft-t fizetne.
 • A tízedik (a leggazdagabb) 590 Ft-t fizetne.

 

Nincs másik kocsma a faluban, és a falubeliek elfogadják – mindenki kénytelen elfogadni – az árakat, a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig, amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik:

"Mivel olyan jó vásárlók vagytok, mától olcsóbban adom nektek a sört 200 Forinttal." (adókedvezmény) Onnantól a 10 pohár sör a 10 ember számára csak 800 Ft-ba került.

A csapat a kocsmaalkotmány alapján továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért, ahogyan adót fizetünk.

Az első 4 embert a változás nem érintette - ők továbbra is ingyen ittak.

De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 200 Forint engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

 

Kiszámolták, hogy 200 Forint 6 részre osztva 33,3 Ft. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából, akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért.

A bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki.

 

 • Az ötödik, ahogy az első 4, semmit se fizetne (100% megtakarítás)
 • A hatodik 20 Forintot fizetne 30 helyett (33% megtakarítás)
 • A hetedik 50 Forintot fizetne 70 helyett (28% megtakarítás)
 • A nyolcadik 90 Forintot fizetne 120 helyett (25% megtakarítás)
 • A kilencedik 140 Forintot fizetne 180 helyett (22% megtakarítás)
 • A tízedik (a leggazdagabb) 490 Forintot fizetne 590 helyett (16% megtakarítás)

 

Mind a 6 fizető jobban járt a korábbi állapothoz képest. Az első 4 továbbra is ingyen ivott, sőt az ötödik is csatlakozott hozzájuk.

Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.

- Én csak 10 Forintot kaptam a 200 Forintos engedményből, ő pedig 100-at mutatott hatodik a tízedik emberre.

- Ez igaz kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 100-Ft-ot mikor én csak húszat? A gazdagok kapják az összes kedvezményt.

- Várjunk csak kiabált az első négy kórusban – mi nem kaptunk semmit – a rendszer diszkriminál. A 10.-nek annyival több maradt, hogy abból más faluban, egy másik kocsmában akár még egy sört ihat! Ez nem igazság! Mi is kérünk kedvezményeket! Ezen túl az ingyen sör mellé, kérjük a sörsegélyt, elvégre mi is ebbe a kocsmába tartozunk! A kedvezményből nekünk is jár!

 

A kilenc ember körülvette a tízediket és elverték.

A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek, és a tízedik nélkül itták a sörüket.
Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék.

Ez az, ahogy az adórendszerünk működik. Az emberek, akik a legmagasabb adókat fizetik, kapják a legnagyobb adókedvezményeket, de még mindig a legtöbbet fizetik. Ha túladóztatják, és támadják őket, azért mert túlságosan gazdagok, egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy átmennek Szlovákiába sörözni, ahol a légkör barátságosabb, és a szlovák sör méltán világhírű. Vagy offshore sörözőket alapítanak, a Kajmán-szigeteki sörgyártó manufaktúrával.

 

A kocsmáros, pedig látta, hogy ez így nem mehet. Ugyan annyi a rezsije, így a kevesebb vendég (adófizető) miatt egy sör ára (az adó) megemelkedett. Így kialakult egy sajátos ár(adó)rendszer, amivel immáron senki nem értett egyet. Akik fizettek, azok sokallták, akik ingyen isszák a sört, a kedvezményeket fájlalják!

A tizedik után a kilencedik és a nyolcadik sem akar már egy kocsmában sörözni a többivel. Az első négy pedig szakszervezetet alapít, sztrájkol, és jogvédő szervezeteken, és ombudsman-on keresztül követeli az ingyen sörét.

 

Azoknak, akik ezt értik, nem kell magyarázni.

Azoknak, akik nem értik, nem is lehet elmagyarázni.

 

 

Resch Gábor

+36 30 7373508

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Hírek

Asztali nézet