MENÜ

Nyugdíjkérdés Magyarországon: sokan fognak pofára esni...

Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is egyre többet foglalkoznak a nyugdíjak kérdésével a szakemberek. Az egyre öregedő népesség alapvető problémát jelent, amit kiválthat az öngondoskodás fokozása, de úgy tűnik itthon ez sokakat nem érdekel. Vagy amiatt nem foglalkoznak vele, mert túl fiatalok, vagy amiatt, mert "majd az állam...". Csak arra kell figyelni, hogy a jelenleg még aktív dolgozó a nyugdíjkorhatár elérésekor nehogy olyan anyagi helyzetben találja magát, amire korábban nem számított...

 

 

A nyugdíj misztériuma azt a látszatot kelti az emberekben, hogy 20-on, 30-, és 40 évesen élhetünk a mának, mert az állami, vagy a magán nyugdíjrendszer gondoskodik rólunk. Pedig ez nem így van, és a jövőben sem így lesz. Egyre többet halljuk, hogy a nyugdíj is „reform” előtt áll. Vagyis még kevesebb lesz az átlagemberek hivatalos nyugdíja. És nézzünk be a házakba, az udvarokba ma, amikor állítólag még jobb (?) helyzetben vannak a nyugdíjasok. Ma is azok a nyugdíjasok élnek egy kicsit jobban, akik tettek félre öreg éveikre, akiknek van a nyugdíjuk mellett más forrásból is jövedelmük!

 

A XIX. században bevezetett szolidaritáson alapuló nyugdíj rendszer működik még ma is. Amit a dolgozóktól ma levonnak, holnap kifizetik a nyugdíjasoknak, és a hó végére üres a kassza. A ma nyugdíjasa a végig dolgozott évekért jogosult nyugdíjra, de csak abból kaphat, amit a most dolgozók befizetnek, már aki fizet. Nem véletlen hogy már nyugdíjas szervezetek is az adóellenőrzés szigorítását támogatják.

 

Az angolszász gyakorlatban a polgár szerződést köt a pénzintézettel, megállapítják, mennyi nyugdíjat szeretne, és ennek megfelelően határozza meg a pénzintézet, mennyit kell havonta ezért fizetni (defined benefit elv). Ő tudja milyen lesz a nyugdíja, és mekkora összegre számíthat havonta. És tisztában van azzal, hogy az időskori jólété a munkában töltött évek alatt kell megfizetnie.

 

A kötelezően fizetendő nyugdíjjárulék rendszere azt a hamis látszatot kelti, hogy lesz nyugdíj. A tőkeszámlás magán nyugdíjpénztári rendszerbe olyan kevés pénz folyik be, hogy abból számottevő nyugdíjat visszakapni igencsak kevesen fognak. A pénz befolyik a kötelezően választott helyre, de Ön tudja, kiszámolta, hogy abból milyen nyugdíjra számíthat? Valóban néhányaknak lesz is nyugdíjuk. Lesz nyugdíja azoknak, akiktől sok járulékot vontak le, vagy annak a szűk csoportnak, akinek a társadalom többet nyújt, mint az egyszeri halandóknak.

 

Önnek van nyugdíjstratégiája?

Mit tesz? Dolgozik tovább? Egy felmérés szerint a magyarok majd fele tervezi, hogy továbbdolgozik, de valójában csak 15%-uknak van erre esélye?

Feléli a vagyonát, lakását, házát? Ez is egy megoldás. Ugrásra készen állnak a pénzintézetek, hogy megkaparintsák Öntől a családi vagyon nagy részét jelentő ingatlanait.

Reménykedik? Igen a remény nem fogy el. Miért is fogyna? A Pató Pálok országában élünk.

 

A felülről szervezett – szolidaritás elvén alapuló – nyugdíjrendszerek halálra vannak ítélve. Kapitalizmusban élünk, és az Öngondoskodáson kívül nincs alternatíva, mert minden ember, minden család helyzete más és más, ezért típusmegoldásokat nem lehet alkalmazni.

 

Számoljon utána! Ha nem megy. segítek.

 

Resch Gábor

30 8 564 464

 

Hírek

Asztali nézet