MENÜ

A 3 pénz

 

Avagy beszéljünk egyszer nyíltan a feketepénzről

 

Alig telik el hét, amikor ne érkeznének hírek újabb és újabb vagyonosodási vizsgálatokról, kemény büntetésekről. Egy érdekes tendencia rajzolódik ki. Míg 4-5 évvel ezelőtt az első vagyonosodási vizsgálatokon azok akadtak fenn, akik látványosan és nagyban űzték az adóelkerülést, mostanában egyre több a kis- és mikro vállalkozás „bukik meg”, sőt a vállalkozással nem rendelkező feketéző is.

 

Ha már elindult a vizsgálat, nagyon keveset lehet tenni. Egy jól megfizetett ügyes ügyvéd csökkentheti a büntetést. A vagyonosodási vizsgálatokat megelőzni egyszerűbb, és nagyságrenddel olcsóbb. Csak odafigyelés kérdése. A pénzügyi kormányzat, és az APEH számos lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak az adó optimalizálására, az adó halasztására, a költség elszámolásra. Az alkalmazotti réteg panaszkodik, hogy megadóztatják a cafeteria elemeket, ugyanakkor a vállalkozók számára éppen az új szabályok teremtettek új költség elszámolási lehetőségeket, és egyre többen élnek is vele.

 

De nézzük, mi az oka annak, hogy az adóvizsgálaton megbukik valaki? Ez többnyire a pénzkezelés.

 

Nem találkoztam olyan vállalkozóval, aki pontosan meg tudta volna mondani, hogy a zsebében, bankszámláján, és a kasszában lévő pénzből mennyi a sajátja, és mennyi a vállalkozásé, mennyi legális, és mennyi a fekete pénze.

 

Sokan meg sem próbálkoztak megbecsülni, nem tudták hogyan fogjanak hozzá. A legtöbben rábízzák a könyvelőre. Valóban remek könyvelők vannak, és az, aki minden bevételt át ad a könyvelőnek, aki csak azt a költségszámlát adja a könyvelőnek, amit ténylegesen fel is használt, ő megbízhat a könyvelőjében teljesen.

 

 • A gyakorlatban azonban a bevételek egy részéről nem készül papír, a könyvelő nem is tud róla.

  (nem is akarnak tudni róla, éppen ezért meglepő, hogy milyen sok vállalkozó bízik abban  a könyvelőjében, akit nem is tájékoztat a fekete üzleteiről)
 • Más esetben a gyakorlatban olyan költségek kerülnek elszámolásra, ami mögött nincs valós felhasználás. (ezekről már inkább tudnak a könyvelők, de nem mindről)

 • A magán kiadásokat sem kötik jellemzően a könyvelő orrára. Pedig a magán vásárlásoknál többen úsznak el, mint a vállalkozás pénzügyeiben. Amikor vásárol valamit, amikor magán pénzt használ fel, pl. ingatlan, autó, amit nem tud az adózott jövedelméből igazolni, sokan hitet vesznek fel. Abban a hitben élnek, hogy ezzel megoldották az APEH kérdést. De nem így van! Nem oldották meg, csak elhalasztották, és a fizetendő kamatokat úgyszintén igazolni kell, milyen bevételből fizeti. Szóval a hitelek nagy része, elodázza, későbbre halasztja és felnagyítja az adóhiányt.

 

Fekete pénz van.

 

Aki tagadja, ő egy másik bolygón él. Nem ez az egyetlen társadalmi probléma, amiről nyíltan beszélni nem nagyon illik. De kell! Akármennyire is igaz, hogy nálunk van az egyik legnagyobb adóteher Európában, bármennyire is tény, hogy az EU 27-ek átlagos GDP-jének 60%-át teljesítjük, miközben a bérek szintje (ezzel együtt jár a vállalkozások jövedelmezősége) csak 33 %-a a 27-ek átlagának.

 

Senkit nem fogok arra bíztatni, hogy adót csaljon, vagy nyugta nélkül dolgozzon. A jelenlegi recesszió keményen sújtja a kisvállalkozókat, ezért sokan a csalás eszközéhez nyúlnak a túlélés reményében. Érzelmileg érthető a tettük, de súlyos hibát követnek el. Feláldozzák a biztonságukat, és veszélyeztetik a tartalékaikat.

 

A feketézők a pénze 3 csoportra oszlik.

 

 1. Az első a bevallott, legális jövedelem. Ennek a nagyságával 10-ből 10 ember nincs tisztában, 10-ből 10 ember túlértékeli a legális pénzét. A legális pénzből kell megfizetni, minden nyomon követhető kiadást, a gázszámlától bevásárlásig, a ruházkodástól az ingatlanvásárlásig, és a hiteltörlesztéstől a bankba betett megtakarításokig. A többi pénz mind fekete pénz. Ezt így el kell fogadni.

  A megelőzés ott kezdődik, hogy legyen tisztában mennyi pénze nem legális. Ez a megelőzés alfája és omegája. Több tucatnyi adóvizsgálat utólagos értékelése, kivétel nélkül minden esetben azt igazolta, hogy a megbüntetett két-három évvel az ellenőrzés előtt nagyon magabiztos volt abban, hogy rendben mennek a dolgai. A könyvelője sem látott problémát. De hogyan is látott volna a könyvelő problémát, amikor ő csak a neki átadott papírokat látja, a valóságot nem ismerte, ahogy az ellenőrzött maga sem tudta melyik pénze honnan származik.

  Ezt a túlzott önbizalmat mi sem mutatja jobban, hogy a megbüntetetteknek az ellenőrzés előtt évekkel átlagosan 3, de legalább egy lehetősége mindenképpen volt, hogy független szakemberrel ellenőriztesse az adómorálját.

  A fekete pénzeket két csoportra lehet osztani. A feketepénzek egy részét nem látja meg az APEH.

 2. Ez a második pénz az extrafogyasztás. Nincs nyoma (ha jól csinálják), nem lehet visszakövetni. Legyen ez használati tárgy, nyaralás, egy vendéglői vacsora, szórakozás, kényelem, stb.

  Persze, ha bankkártyával fizet, és pontgyűjtő kártyát használ, vagy felteszi az internetre a nyaralás képeit, akkor már ezt a kiadást ne is sorolja ide.

  A fekete pénzek egy része megmarad.

 3. Ez a harmadik pénz a megtakarítás. Ez az a terület, ahol kivétel nélkül mindenki megcsúszik. A feketézők az első a legális pénzükből a mindennapi kiadásaikat sem tudják igazolni, de tartalékképzés nélkül senki nem létezhet.

  Az a pénzt, amit nem tud adózottként igazolni, azt nem teheti bankszámlára, nem vásárolhat rajta házat, földet, gépet. A nem adózott pénzét még az önkéntes nyugdíjpénztárba sem fizetheti be, hogy biztosítsa a nyugodt öregkorát.

  Azon túl, hogy beteszi a dunnába, nem tehet mást. Előbb-utóbb ez a pénz felhalmozódik és tárgyiasul. Valahol megjelenik, és a nagytestvér mindent lát.

A kérdés azért élő és mindennapi, mert a mai vállalkozó úgy érzi, ha mindent a „nagykönyv” szerint leadózik, akkor neki már semmi nem marad. Így elkerüli az adózást, ám felhalmozni, vagyont képezni, csak adózott pénzből lehet.

 

Mit tehet egy vállalkozó ebben a helyzetben? Leül, és megpróbál érzelemmentesen, a számok alapján reális képet alkotni a saját pénzügyi és adó életéről.

 

Számoljon utána, megéri!

Ha nem megy, segítek!

 

Resch Gábor

+36 30 7373508

 

Hírek

Asztali nézet